Muğla'nın Milas ilçesi Çomakdağ köyünde kadınlar, rengarenk giysileri, altın takıları ve başlarına taktıkları çiçeklerle geleneklerini yaşatmaya çalışıyor. Kadınların günlük yaşamdaki giyim kuşamları, yöreyi ziyaret edenlerin ilgisini çekiyor.
Çomakdağ'da kadınlar ile kız çocuklarının rengarenk ipekten giysileri, altın takıları ve başlarına taktıkları çiçekler, köyü ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Köyde yapılan geleneksel düğünler de büyük ilgi görüyor. 5 gün süren düğünleri izlemek için çok sayıda yabancı turist, köyü ziyaret ediyor.
Birçok yerin kuşkusuz kendi kültürünü yansıtan kıyafetleri ve yaşam tarzı bulunmaktadır. Fakat Çomakdağ kadınları, hala günlük yaşamda ve törenlerde kullanılan, çok eskiye dayanan orijinal otantik giysileri ile dikkat çekmektedirler. Bunlar temelde üçetek, göynek, uzun çatal don, öncek ve süslü başlardan oluşmaktadır. Yöredeki otantik giysilerin kumaşlarının dokunması ve dikimi çoğunlukla yöre kadınları ve genç kızları tarafından yapılmaktadır. Geleneksel giysiler, çeşitli imgeler taşıyan motif ve işlemelerle süslüdür. Kadınların başlarına doğal çiçekler takarak süslenmeleri ise çok yaygın bir gelenektir. Yeni gelinlerin evlenme törenlerinde takılan altınları bir sene kadar devamlı olarak üzerlerinde taşıdıkları ve bunun bir zorunluluk olduğu bildirilmektedir. Bu uygulama yörede kadına verilen saygınlığın bir sembolü olarak değerlendirilmektedir.
Anadolu’da uzun yıllar boyunca yörelere özgü benimsenen ve kullanılagelen çeşitli biçimlerde ve motiflerle süslenen geleneksel kıyafetler her bölgede değişik özellikler göstermiştir. Kadın ve gelinlerin giydikleri geleneksel kıyafetlerin biçimi, renkleri, motif zenginliği ve zarafeti Anadolu insanının hayat tarzını yansıtmıştır. Kadın giyim-kuşamı başa, bedene, ayağa giyilen giysiler, süslemeleri ve takıları ile bir bütünlük oluşturmuştur. Çomakdağ-Kızılağaç köyünde geçmişte geleneksel giyim kuşamın zenginliği, kumaşların çeşitliliği, işleme teknik ve süslemeleri ile kadınlar görkemli bir şekilde süslenmiştir. Günlük, nişan, düğün ve kına gecesi gibi özel günlerde giyilen, özgün değeri olan geleneksel giysiler bohçalar ve sandıklarda korunmuştur. Geçmişin miras bıraktığı kendine özgü kültürel özelliklerini korumaya çalışan Çomak Dağ Kızılağaç’ta geleneksel kıyafetler hala daha görülmektedir. Çomak Dağ Kızılağaç Köyü’nde yöresel giyim tarzı, değişen yaşam tarzına bağlı olarak gençlerde değişiklik göstermeye başlasa da bilhassa köydeki kadınlar kendilerine özgü giyim tarzlarını korumaya çalışmaktadırlar.
Çomak Dağ Kızılağaç Köyü’nün geleneksel düğünleri kadar köy kadınlarının giydikleri geleneksel kıyafetler de köyün tanınmasında etkili olmuştur.