Tarihi kentler turizmin etkisiyle zarar görme riski altında. Uzmanlar, Özbekistan’ın tarihi mirasını yitirerek sıradanlaşabileceğini belirtiyor.

Özbekistan, son yıllarda turizmi canlandırmak için büyük atılımlar yapıyor. Ancak bu atılımlar, ülkenin tarihi mirasını tehdit edebilir. Uzmanlar, tarihi kentlerin turizm faaliyetleri nedeniyle zarar görebileceği uyarısında bulunuyor.

Birleşik Krallık kamu yayıncısı BBC tarafından hazırlanan haberde, Buhara başta olmak üzere pek çok tarihi şehirde otel ve turizm yatırımlarının arttığı vurgulandı. Haberde, her sokakta yeni bir otel inşaatının başladığı ve tarihi yapıların çevresinde yeni tesislerin inşa edildiği belirtildi.

İNŞAAT YOĞUNLUĞU ENDİŞE YARATIYOR

Gazeteci Catherine Bennett, Buhara’da kaldığı eski bir kervansarayın 100 metre çapı içinde üç inşaat gördüğünü belirtti. 16. yüzyıldan kalma bir medresenin hemen yanına bir konuk evinin yapıldığını ifade eden Bennett, bu yoğun inşaat faaliyetlerinin tarihi dokuya zarar verebileceğini aktardı. Başkent Taşkent’ten tarihi Hive şehrine kadar pek çok noktada benzer manzaralar görüldüğü bildirildi.

TURİZMİN EKONOMİK ETKİLERİ

Özbekistan ekonomisini canlandırma amacıyla turizmin ön plana çıkarıldığı, bu kapsamda ülkenin farklı noktalarına turizm merkezleri inşa edildiği ifade edildi. Zengin iş insanı Bakhtiyor Fazilov’un memleketi Semerkant’ta, 2022’de açılan havalimanı ve “İpek Yolu Semerkant” projesiyle turizm potansiyelinin artırılmaya çalışıldığı vurgulandı.

Fazilov’un inşaat şirketi Enter Engineering’in projeleri arasında 5 yıldızlı otellerin yanı sıra, sanat ve yeşil alanı buluşturan projelerin yer aldığı ifade edildi. Şirketin sağlık turizmine yönelik tesisler inşa ettiği de haberde yer aldı.

Vaktiyle ünlü İskenderiye Feneri'nin yükseldiği noktada: Kayıtbay Kalesi Vaktiyle ünlü İskenderiye Feneri'nin yükseldiği noktada: Kayıtbay Kalesi

Enter Engineering Genel Müdür Yardımcısı Rüstem Haydarov, “Tarihi binaları kopyalamaya çalışmıyoruz. Kendi etkisini yaratacak şeyler ortaya koymaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

TARİHİ MİRAS KORUMA ÇABALARI

Tarihi yerleri korumayı amaçlayan Alerte Héritage’den Svetlana Gorshenina, “İpek Yolu konsepti her yere uygulanıyor. Restoranlar, dükkanlar, turlar, turizm acenteleri… Bu bir çeşit self oryantalizm” şeklinde konuştu.

Gorshenina, turizmin etkisiyle kent merkezlerinde yaşayanların çıkarıldığını, kasabaların turistler için müze-kasabalara dönüştürüldüğünü ifade etti.

"ÇÖLDEKİ VENEDİK" UYARISI

Adını vermek istemeyen Özbek bir mimar, “Her yıl daha fazla turist geliyor. Buhara’yı hep canlı bir organizma gibi düşünmüşümdür. Bu organizma daha da zayıf ve kırılgan hale geliyor. Sadece turistlere yönelik bir yer olmamalı, orada yaşayanlar da düşünülmeli. Çöldeki Venedik olma riski var” dedi.

UNESCO’DAN TAKİP

Haberde, UNESCO sözcülerinden birinin, Enter Engineering şirketini uyararak Buhara’daki çalışmaları yakından takip ettiklerini söylediği de belirtildi.

Son yıllarda turizmin artırılmasıyla birlikte Özbekistan, 119 ülke arasında turist sayısında 16 sıra yükselerek 78. sıraya ulaştı. 2023’te 6,6 milyon olan yabancı turist sayısının, Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in 2030 stratejisi kapsamında 15 milyona çıkarılması hedefleniyor