Saha Türklerinin, tarihteki Sakaların (İskitlerin) kapalı bir topluma dönüşerek günümüze kadar gelen torunları oldukları kabul görmektedir. Kendileri de Saka Türklerinden geldiklerini kabul ederler. İskitler M.Ö. 8. yüzyıl – M.Ö. 250 arasında Avrupa’nın doğusu (Kırım ve Pontik Bozkırlar) ile Orta Asya’da, Tanrı Dağları ve Fergana Vadisi’ni de içine alan, Bering Boğazına kadar uzanan bölgelerde yaşamış göçebe bir halktır.
Eski Türk kültürünün izlerinin büyük oranda hissedildiği Saha kültürünün tüm unsurlarının onları çevredeki tayga halklarından kesin biçimde ayırdığı, Güney Sibirya ve Orta Asya’nın öteki Türk topluluklarına yaklaştırdığı kabul edilmektedir.
Saha Türklerin Milli Çalgısı Ağız Kopuzu
Saha Türkleri eski Türk giyim ve yaşam tarzını bugüne kadar yaşatmayı başarmış toplumlardandır.
Saha Türklerinin Milli Kıyafetleri...
Ayrıca Saha Türkleri kış aylarında Ren geyiğinin derisinden hazırlanan ayakkabılar giymektedirler.
Sahaların dilleri Türk dilinin Uygur-Oguz grubunun kuzey öbeğine bağlı önemli ölçüde Moğolca ve Tunguzca kelimeler karışmış bir dildir. Sahaca ve Yakutça da denir. Çoğunluğu Saha Yerinde olmak üzere, bu dili yaklaşık 456 000 kişi konuşur.
Saha Türklerinin Milli Dansı Osuokhay...
Osuokhay Dansı
- 2012 yılında Yakutistan Cumhuriyetinde 15 bin 293 kişi toplu olarak, dünyanın en kalabalık Osuokhay halk dansını gerçekleştirdi ve bu dans Guinnes rekorlar kitabına girdi.
Guinnes rekorlar kitabına giren Osuokhay Dansı.