PTT Çalışanları Dayanışma Derneği tarafından hazırlanan “Türk İslam Tarihine Yön Veren Mektuplar” sergisi, İstanbul Türk İslam Eserleri Müzesi'nde kapılarını açtı. 23 Mart tarihine kadar ziyaretçilerini ağırlayacak olan sergide, İslam tarihinin önemli dönüm noktalarını yansıtan mektuplar yer alıyor.
Sergide, Hz. Muhammed tarafından yazılmış ve İslamiyet'e davet metodolojisinin izlerini taşıyan mektuplar bulunuyor. Bunun yanında Osmanlı padişahları, Timur İmparatorluğu Emiri Timur, Hun Kralı Attila ve Mustafa Kemal Atatürk gibi tarihî şahsiyetlerin mektupları da sergide görülebiliyor.
TARİHİ BELGELERİN DİPLOMATİK ÖNEMİ
Sergi kapsamında sunulan mektupların büyük bölümü, tarihsel süreçte diplomatik ilişkilerin temellerini oluşturan yazışmalar arasında yer alıyor. PTT Çalışanları Dayanışma Derneği üyesi yazar Murat Cahid Kuvvet, sergi hakkında yaptığı açıklamada, söz konusu mektupların tercüme edilerek daha anlaşılır hale getirildiğini belirtti.
Kuvvet, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Peygamber Efendimiz de güçlünün güçsüzü istediği şekilde ve istediği yerde ezebildiği bir zamanda gelmişti. Peygamber Efendimiz, insanlık açısından evrensel şeyler söylüyordu. Bizim de onun bu mesajlarına ‘farklı olarak neler yapabiliriz’ şeklinde bir düşüncemiz oldu. PTT Çalışanları Dayanışma Derneği olarak bu mektupların anlaşılması bizim için önemliydi. Hem İslamiyet açısından hem de günümüz açısından çok fazla şeyler söylediği için böyle bir sergi düzenledik.”
MEKTUPLARIN DİLİ VE YÖNTEMİ ÜZERİNDE DURULDU
PTT Çalışanları Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Ceyhun Konak, serginin hazırlanma sürecine dair bilgi verdi. Konak, mektupların çevrilmesi ve kaynaklardan doğrulanmasının uzun bir çalışma gerektirdiğini dile getirerek şunları söyledi:
“Bu mektupları gün yüzüne çıkarmak, çevirmek, kaynaklarından tasdik etmek uzun, meşakkatli bir şeydi ama ramazan ayının bereketi olsa gerek, Sultanahmet Meydanı’nda, Türk İslam Eserleri Müzesi’nde böyle bir sergi açmanın da muzafferiyetini, kültür ve medeniyet havuzumuza bir nebze olsun bir şeyler damıtabilmenin gururunu yaşıyoruz.”
KAREKODLA DİJİTAL ERİŞİM VE HEDİYELER
Konak, sergide ziyaretçilerin mektuplara daha kolay ulaşabilmesi için dijital uygulamaların da kullanıldığını belirtti. Sergide karekod sistemiyle mektuplara dijital ortamda erişim sağlanıyor. Ayrıca sergiyi gezenlere özel hazırlanan zarflar içinde kişisel pullar ve mektupların Türkçe ve İngilizce tercümeleri de hediye ediliyor.
Konak, bu uygulamaya dair şöyle konuştu:
“Bu karekodla sergideki mektuplara internet sitesinden ulaşabiliyor ve canlı dinleyebiliyorlar. Sergiyi ziyaret edenlere bir de küçük hediyemiz var. Sergiyle ilgili bir zarf yaptık, kişisel pul vesaire... Bu mektupların içine de Efendimizin mektuplarını koyduk. Burada hem Türkçe hem de İngilizceleri var.”
GELECEKTE MEKTUP MÜZESİ AÇILMASI PLANLANIYOR
Sergide toplam 25 eser bulunuyor. Hz. Muhammed’e ait 13 mektubun yanı sıra Mete Han, Fatih Sultan Mehmet ve Akşemseddin gibi isimlere ait mektuplar da sergide yer alıyor.
Ceyhun Konak, dernek olarak bir mektup müzesi kurma hedeflerini de açıkladı. Konak, bu konuda yürüttükleri çalışmaları şu sözlerle anlattı:
“Bugün Samsun’da da Çanakkale Mektupları sergimiz oldu. Peş peşe iki farklı ilde sergi açmak da bize bir gurur oldu. İnşallah yakın zamanda bir mektup müzesini ülkemize katkı olarak sunabiliriz.”