Havadis

"Eskiden 'filmi ziyan etmek' diye bir mesele vardı"

44. İstanbul Film Festivali’nin konuğu olan Kanadalı fotoğraf sanatçısı Larry Towell, Yapı Kredi Kültür Sanat’ta düzenlenen etkinlikte fotoğrafçılık serüvenini ve mesleki birikimlerini anlattı.

Yapı Kredi Kültür Sanat’ta düzenlenen "Şiirden Fotoğrafa Larry Towell" başlıklı etkinliğin moderatörlüğünü gazeteci Defne Akman üstlendi. 40 yılı aşkın süredir dünyanın farklı coğrafyalarında çalışan Larry Towell, fotoğrafçılığın temelinde doğru hikayeyi estetik biçimde aktarmanın yattığını söyledi.

"Fotoğrafçılıkta önemli olan, doğru hikayeyi güzel bir şekilde anlatmaktır. Kariyerim boyunca büyük zulümlere şahitlik ettim."

Towell, fotoğrafçılığın tarihsel gelişimine değinerek, 19. yüzyılda savaş muhabirliğinin ortaya çıkışını örneklerle anlattı. William Howard Russell’ın 1856’daki savaş muhabirliği ve askerlerin zorluklarını belgeleyen ilk çalışmalardan biri olduğunu vurguladı.

SAVAŞLAR, BAŞKANLAR VE FOTOĞRAF ARŞİVİ

Towell, kariyerinde ABD başkanlarının da önemli bir yere sahip olduğunu, özellikle Ronald Reagan ve George W. Bush dönemlerinde yaşanan savaşların, hem kendisi hem de dünya için dönüm noktası olduğunu ifade etti. Ayrıca Donald Trump döneminin de bu süreci sürdürdüğüne dikkat çekti.

"Ronald Reagan bu isimlerin başında geliyor. Çünkü kendisi savaşın başlatıcılarındandır. O, her yeri bir yangın yerine çevirdi. Elbette (George W.) Bush'un da hiç açmaması gereken Afganistan'daki savaşın benim kariyerimdeki önemini vurgulamalıyım. Son olarak (Donald) Trump da bunu devam ettirecek gibi duruyor."

Fotoğrafçılığın dijitalleşme ile büyük değişim geçirdiğini, geçmişte film karesi harcanmasının önemli olduğunu hatırlatan Towell, günümüzde her gün milyarlarca fotoğraf çekildiğini söyledi.

"BÜYÜK ZULÜMLERE ŞAHİTLİK ETTİM"

Towell, Nikaragua, Guatemala, Ukrayna, El Salvador gibi savaş bölgelerinde 40 binden fazla fotoğraf çektiğini, insan hakları ihlalleri ve büyük zulümlerle karşı karşıya kaldığını aktardı.

"Nikaragua, Guatemala, Ukrayna, El Salvador çalıştığım savaş bölgelerinden yalnızca birkaçı. Burada 40 binin üzerinde fotoğraf çektim. Dünyada birçok yerde büyük insan hakları ihlalleri var ve ben de kariyerim boyunca büyük zulümlere şahitlik ettim."

DİJİTAL DÖNEMDE FOTOĞRAFÇILIK

Towell, eskiden fotoğrafçılığın daha anlamlı ve zor bir iş olduğunu, dijital çağda ise bu işin basitleştiğini belirtti. Fotoğraf ajansı Magnum'da çalışırken fotoğrafların büyük dergilerde yayımlandığını, bugün ise bu platformların çoğunun kaybolduğunu söyledi.

"Eskiden fotoğraf çok daha önemli bir anlama sahipti. Ben Magnum'da çalışırken onlar çektiğimiz fotoğrafları dergilere servis ederdi. Burada önemli olan iyi bir hikaye anlatmaktı. Şimdi böyle dergiler ne yazık ki kalmadı. Fotoğraf da ölü bir işe dönüştü."

LARRY TOWELL KİMDİR?

1953 yılında Kanada'nın Ontario eyaletinde doğan Larry Towell, Toronto’daki York Üniversitesi’nde görsel sanatlar eğitimi aldı. 1976’da Hindistan’ın Kalküta kentinde gönüllü olarak çalışmaya başlayan Towell, 1984’te serbest fotoğrafçı oldu. 1988 yılında Magnum fotoğraf ajansına katıldı. Towell, Nikaragua’dan Meksika ve Kanada’ya, Filistin’den Afganistan’a kadar pek çok ülkede tarihi olayları ve çatışmaları belgeledi.

Çalışmaları The New York Times, Life, Rolling Stone gibi önemli gazete ve dergilerde yayımlandı. Fotoğraf, şiir ve sözlü tarih alanında önemli kitaplara imza atan Towell, aynı zamanda müzisyen kimliğiyle de tanınıyor.